• vettershagagard@gmail.com
Follow Us:

Vi som driver Vettershaga gård heter Elin Uppström och Carl-Mikael Lönn. Vi hade länge arbetat inom akademin och var båda disputerade i ämnet data och systemvetenskap när livet tog en ny vändning. 

De senaste fem åren har vi balanserat barn, djur och arbete på Uppsala universitet. Dagarna har varvats med djurskötsel, vallskörd och hundpromenader men även undervisning och konsultarbete inom forskningsmetod och digitalisering. 

Gården och djuren har dock tagit över allt mer, både tidsmässigt och i intresse. Hösten -23 har Carl-Mikael gått charkuteriutbildning på Eldrimner och i planerna för framtiden ingår eget styckeri och charkuteri. 

Vi älskar båda naturen, är hängivna jägare och samlare och tycker att födsloperioden, när alla lamm, kalvar och kultingar kommer till liv är den bästa perioden på året. 

Vi vill att Vettershaga gård är ett alternativ till köttindustrin där fokus är på hållbarhet och välbefinnande istället för maximering av produktion och volym. Våra djur och vi själva ska leva i samklang med naturen. Vi vill inte odla endast en gröda utan istället arbeta med att regenerera vår mark och tillåta den att frodas och att en mångfald av växter etablerar sig och för att göra det möjligt ser vi att vi ska ha  en mångfald av djur i ekosystemet, som kan balansera istället för att utarma. Kor och får som kan beta och hålla markerna öppna  och bidrar till den biologiska mångfalden och grisar som på ett hållbart sätt kan bidra med jordbearbetning och föryngring. Genom växelbete håller vi också ner parasittrycket och ökar användningen av marken på ett mer hållbart sätt.